prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


piątek, 28 stycznia 2011

pączki & oponki

Prolog
Dziękuję White Plate za przepis na pączki (małe ABC). Udały się wyśmienicie!
W Obsadzie nastąpiły zmiany, występują Aktorzy, których Scena miała w portfolio.  


Obsada:
4 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1/3 kostki masła
1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
30 g cukru pudru
230 ml mleka, w temperaturze pokojowej
20 g świeżych drożdży
3 kostki Planty do smażenia
oraz
pałeczki do jedzenia
para drewniana: łyżka i widelec 
wykałaczki

Scena 1
Drożdże rozkruszam do naczynia, dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mleka. Lekko mieszam i odstawiam na 15 minut.
Do dużej metalowej miski wsypuję przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i resztę cukru pudru. Dodaję jajko, żółtka i masło (state na tarce bezpośrednio do miski z mąką). Zagniatam ciasto, wlewając jednocześnie zaczyn i resztę mleka. Kiedy ciasto jest za luźne podsypuję je mąką, tak aby odeszło od rąk i stanowiło całość. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Scena 2
Ciasto dzielę na dwie części. Z pierwszej lepię małe kulki. 
 
Drugie rozwałkowuję do 0,5 cm, wykrawam szklanką krążki, a w niej kieliszkiem do jajek dziurkę.
 
Kulki, oponki  i środki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Scena 3
Po upływie czasu...w głębokiej patelni rozpuszczam pojedynczo kostki tłuszczu. Wpierw 1,5, gdy będzie go ubywać dodaję kolejne, po pół kostki. Pierwsze smażę oponki. Przekręcam je w tłuszczu z pomocą pałeczek i nimi wyjmuję. Smażę powoli, każda strona po 2-3 min. Sprawdzam wykałaczką czy ciasto w środku jest suche. 
Pączki smażę w tym samym czasie, naprzemiennie, tylko dużej po ok 5 min., obracając je łyżką i widelcem (czasem muszę je przytrzymać, ciężkie kulkowe ciasto obraca się).Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  
Epilog
Gotowe pączki i oponki układam na talerz i oprószam cukrem pudrem. Na bogato.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz