Prolog
Makaronu Ci u nas dostatek, a i mrożonek zimą nie brakuje.
Do tego dodatki ciastowe i gotowe!
Obsada:
3 garście makaronu ryżowego, wstążki a la tagliatelle
pół paczki mrożonej fasolki szparagowej, zielonej
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
kilka kropel sosu sojowego
szczypta cukru
uprażone płatki migdałowe oraz sezam
oliwa
Scena 1
Na rozgrzanej patelni prażę migdały a następnie sezam. Na wrzątku gotuję fasolkę szparagową w osolonej i pocukrzonej wodzie (sól i cukier 1:1). Gdy fasolka jest gotowa, zabieram się do dania.
Scena 2
Czosnek wyciskam na rozgrzaną oliwę, podsmażam, szybko dodaję odcedzoną fasolkę. Wstawiam makaron do osolonej, wrzącej wody - gotuje się 2 min. Gdy jest gotowy, dodaję go na patelnię. Energicznie łączę składniki, skraplając octem balsamicznym, sosem sojowym i cukrem. Danie posypuję prażonymi ziarnami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz