prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 27 stycznia 2011

sałatka z kiełkami

Prolog

Kiełkująca sałatka z talarkami (szczegóły w opisie sceny).



Obsada:
mała cukinia
pół świeżego ogórka (bez skóry)
czerwona papryka
3 małe ząbki czosnku
pół pudełka z kiełkami cieciorki, fasoli Ming i soczewicy typu "STIR FRY"
1 łyżeczka oleju lnianego
sól, pieprz

Scena 1
Cukinię i ogórek kroję w półtalarki. Nagrzewam patelnię z olejem lnianym, szybko wrzucam pokrojone w tatarki ząbki czosnku, gdy olej złapie smak, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Podsmażam ją aż skórka lekko się spieczone. Zawartość patelni wrzucam do miski razem z olejem. Na tej samej patelni chwilę (3 min) rumienię kiełki ciągle je mieszając (a potem podrzucając na patelni). Przyprawiam i podaję do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz