prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


niedziela, 16 stycznia 2011

brownie od P.

Prolog
Pierwszy raz jadłam to ciasto u P. Od niej mam też obsadę.
W domu i tak jest to już nasze brownie.

Obsada
2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej po 100g każda)
1 kostka masła
5 jaj
3/4 szklanki cukru
100g mąki pszennej

Jednoaktówka
W kąpieli wodnej rozpuszczam masło i czekoladę (połamaną w kawałki). W garnku miksuję jajka, po trochu dodaję cukier i miksuję dalej na najwyższych obrotach. Masę mieszam drewnianą łyżką do jednolitej masy. Łączę szybko obie masy (do jajecznej dodaję czekoladową) mikserem. Masa jest rzadka. Przelewam ją do natłuszczonej masłem ceramicznej formy w wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stC. Czas pieczenia 25, Bywa że dopiekam, każde następne 5 min sprawdzam patyczkiem.

Alternatywa
Zamiast czekolady, rozpuszczam w maśle kakao naturalne (miałam 150g). Proces ten sam.
Brownie z kakaem naturalnym

Brownie na czekoladzie jest lekkie i puszyste w środku, to z kakaem bardziej zwarte. Oba równie udane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz