prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 17 marca 2011

Bursztynowy makaron

Prolog
...ścigamy smak pewnego "olio" i ciągle nie mamy tych proporcji. Już nawet winą obdarzyliśmy czosnek, ale nawet polskie ząbki też nie są takie ostre, jak oczekujemy.

Obsada
trochę boczku
mix pęczku bazylii z oliwą
czosnek (5 ząbków)
pół paczki makaronu
dodatkowy chlust oliwy z oliwek
sól

Scena 1
Gotujmy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużą patelnię z odrobiną oliwy, wrzucamy pokrojony w paski boczek i przysmażamy aż będzie rumiany. Czosnek miażdżę.
Blenderem miksuję świeży pęczek bazylii z oliwą i solą. Dodaję 1/3 przygotowanego czosnku. 

Scena 2
Odlany z wody makaron wprost z sitka ląduje na patelni. Energicznie mieszam go z oliwą i boczkiem. Polewam pesto, mieszam i dodaję pozostałą część zmiażdżonego czosnku. Każdą porcję posypujmy bursztynem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz