prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 19 marca 2011

hindi & tavuk szisz kebab

Prolog
Hindi & tavuk szisz kebab ... czyli indyk i kurczak na szpatułce.



Obsada
500g mielonego mięsa z indyka
2 piersi z kurczaka
po 1/2 łyżeczki (do każdej z dwóch miseczek):
 cynamonu
  słodkiej papryki
 ostrej papryki
 gałki muszkatołowej
 mielonego (suszonego) imbiru
 kminku
świeża i suszona pietruszka
sól
4 małe ząbki czosnku
trochę oleju do posmarowania mięsa
drewnine szpikulce (wymoczone w wodzie)

+ dwie ugotowane torebki ryżu, 3/4 łyżeczki kurkumy, garść zielonego groszku (mrożonego, ugotowanego
w osolonej i ocukrzonej wodzie)

Scena 1
Do indyczego oraz drobiowego  mięsa dodaję wymieszane razem przyprawy (do indyka, dodatkowo pietruszkę) oraz 2 starte na drobnej tarce ząbki czosnku. Oba mięsa solę. Mięso wyrabiam ręcznie
a następnie odstawiam do lodówki na godzinę.

Scena 2
Kolejno, porcja po porcji roluję indycze mielone na szpikulcach, a paski kurczaka nadziewam naprzemiennie. Całość smaruję lekko olejem, mielone w rękach, kurczaka pędzelkiem.
Oba rodzaje mięs smażę na nagrzanej grillowej patelni, żeliwnej. Mielone lekko rozpłaszczam na patelni (dopiero po drugiej probie, przy pierwszej grillowanie szło dłużej) i przykrywam pokrywką (patyki lekko wychodzą za jej obręb, istotne że ciepło kumuluje się).       

 

Epilog
Zapraszamy do stołu ...dziś: indycze i drobiowe kebaby z ryżem z kurkumą i groszkiem oraz kiszoną kapustą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz