Prolog
Zainspirowana kwietniową weekendową audycją ddtv Ryby i owoce morza z grilla polecam marynatę a la Łapa&Sowa. Prostota i pychota!
Obsada:
1 filet z łososia
wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
wyciśnięty sok z 2 cytryn
skórka z cytryny i pomarańczy
świeża kolendra
szczypta soli
szczypta cukru
Jednoaktówka:
Filet z łososia dzielę na małe porcje (filetuję mniejsze porcje, a la sashimi). Wyciskam sok z owoców (po 2 pomarańcze i cytryn) oraz ścieram skórkę z obu owoców wprost do salaterki z rybą. Dodaję posiekaną kolendrę (1,5 łyżki) oraz przyprawiam solą i cukrem. Odstawiam do lodówki na kwadrans.
Epilog
Marynowanego łososia podaję jako przystawka na grzance z ciemnego pieczywa wraz z białym winem.
ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń