prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 28 maja 2011

marynowany cytrusami łosoś

Prolog
Zainspirowana kwietniową weekendową audycją ddtv Ryby i owoce morza z grilla polecam marynatę a la  Łapa&Sowa. Prostota i pychota!

Obsada:
1 filet z łososia 
wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
wyciśnięty sok z 2 cytryn
skórka z cytryny i pomarańczy
świeża kolendra
szczypta soli
szczypta cukru

Jednoaktówka:
Filet z łososia dzielę na małe porcje (filetuję mniejsze porcje, a la sashimi). Wyciskam sok z owoców (po 2 pomarańcze i cytryn) oraz ścieram skórkę z obu owoców wprost do salaterki z rybą. Dodaję posiekaną kolendrę (1,5 łyżki) oraz przyprawiam solą i cukrem. Odstawiam do lodówki na kwadrans.

Epilog
Marynowanego łososia podaję jako przystawka na grzance z ciemnego pieczywa wraz z białym winem.

1 komentarz: