prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 7 maja 2011

królik w portawce z białego wina, musztardy i szafranu

Prolog
Jasny obrus na stole na swoje wymagania.
Oto potrawka z najwyższej półki, ze składnikami z takiej również. 

Obsada:
porcjowany królik 1,5kg
1/2 butelki białego wina Traminer (Menada)
marchewka, seler, pietruszka
2 łyżki śmietany 36%
2 i pół łyżeczki musztardy Dijon Maille
2 ząbki czosnku 
szafran
oliwa z oliwek
sól i pieprz

sałata lodowa
koper włoski
sos vinegret


Scena 1
W dużym garnku (z grubym dnem) rozgrzewam oliwę. Podsmażam pokrojony w plasterki czosnek, gdy lekko się zrumieni, wkładam porcjami królika i podsmażam z każdej strony. Wyjmuję porcje mięsa z garnka.

Scena 2
Na tym samym tłuszczu podsmażam warzywa starce na tarce o grubych oczkach. Na nie kładę królika, całość zalewam winem. Mieszam, przykrywam i duszę przez 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy mięso mięknie (sprawdzam widelcem) do sosu dodaję śmietanę, szczyptę szafranu oraz musztardę (do smaku). Duszę kolejne 15 minut, dalej na małym ogniu.


Epilog
Warto poczekać, aż mięso odejdzie od kości, naszemu ciut zabrakło. Czas który podałam w przepisie, wydłużyłam o cierpliwość, której nam zabrakło. Potrawkę podałam z sałatką oraz koprem włoskim w sosie vinegret.
Sosu spod mięsa wyjdzie naprawdę dużo, my nasz zjedliśmy w tygodniu, z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz