prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 7 kwietnia 2011

indycze klopsiki w pomidorach

Prolog
...paczka z zimowego gotowania, stale aktualna.  


Obsada
500g mielonego indyczego mięsa
garść otrębów
mały kawałek cukinii i marchewki
1/3 litra wody 
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 puszki pomidorów bez skóry (zmiksowana) 
trochę mrożonych warzyw: fasolka szparagowa, marchewka w kostce, groszek

sól morska, cukier
pieprz ziołowy (szczypta)
1 łyżka koperku

Scena 1
Mięso przekładam do miski, przyprawiam solą i szczyptą pieprzu ziołowego, posypuję otrębami i wyrabiam ręcznie. Ścieram na tarce ze średnimi oczkami trochę cukinii i marchewki, łączę z mięsem. Formuję małe kuleczki i układam na desce.
Scena 2
W garnku zagotowuję wodę z ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym. Trochę solę do smaku. Wrzucam przygotowane mrożone warzywa, całość podgotowuję, aż zaczną mięknąć. Dodaję zmiksowane pomidory, zupę przyprawiam cukrem. Dodaję klopsiki i gotuję 5-7 min. sprawdzając czy warzywa są dobre. Potrawkę finiszuję koperkiem. 

Epilog
Obiad dla Kogoś, kto jest na diecie (wątrobowo-trzustkowej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz