... kiełbasą i grzankami!
Obsada
opakowanie mix sałat (małe)
hiszpańskie salami espetec
kromka chleba
oliwa, ocet balsamiczny
1 duży ząbek czosnku
sok malinowy
sól morska gruboziarnista
ser grand gouda
Scena 1
Po 2 garści (na porcję) sałaty nakładam do salaterek.
Kroję kromkę chleba kroję w kostkę, na grzanki. Na suchą patelnię wykładam krążki salami, podsmażam chwilę z dwóch stron, szybko wypływa z nich tłuszcz, na nim podsmażam chleb.
Łącze oliwę z oliwek z octem balsamicznym dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę i chlust soku malinowego, wkręcam trochę soli morskiej z młynka. Każdą porcję sałaty polewam obficie miksturą
i mieszam, polewam i mieszam.
i mieszam, polewam i mieszam.
Na wierzch wykładam kiełbasę, grzanki i po kilka dużych wiórów goudy (kroję obieraczką do warzyw).
(*) Espetec, hiszpańskie (katalońskie) salami. Mielone chude mięso wieprzowe i boczkek doprawione pieprzem i innymi przyprawami i nadziewane w jelita wieprzowe. Gdy dojrzewa, na skórze pojawiają się białe plamy. Może być przechowywane przez kilka miesięcy w spiżarni (czyli w lodówce). We wszystkich supermarketach można kupić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz