prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


środa, 6 kwietnia 2011

sałata na bogato

Prolog
...  kiełbasą i grzankami!

Obsada
opakowanie mix sałat (małe)
hiszpańskie salami espetec
kromka chleba
oliwa, ocet balsamiczny
1 duży ząbek czosnku
sok malinowy
sól morska gruboziarnista
ser grand gouda

Scena 1
Po 2 garści (na porcję) sałaty nakładam do salaterek. 
Kroję kromkę chleba kroję w kostkę, na grzanki. Na suchą patelnię wykładam krążki salami, podsmażam chwilę z dwóch stron, szybko wypływa z nich tłuszcz, na nim podsmażam chleb.
Łącze oliwę z oliwek z octem balsamicznym dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę i chlust soku malinowego, wkręcam trochę soli morskiej z młynka. Każdą porcję sałaty polewam obficie miksturą
i mieszam, polewam i mieszam. 
Na wierzch wykładam kiełbasę, grzanki i po kilka dużych wiórów goudy (kroję obieraczką do warzyw).



(*) Espetec, hiszpańskie (katalońskie) salami. Mielone chude mięso wieprzowe i boczkek doprawione pieprzem i innymi przyprawami i nadziewane w jelita wieprzowe. Gdy dojrzewa, na skórze pojawiają się białe plamy.  Może być przechowywane przez kilka miesięcy w spiżarni (czyli w lodówce). We wszystkich supermarketach można kupić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz