Prosty pomysł na obiad. Natchnienie pieczarkowe na wyjściu ze sklepu urozmaiciło sos serowy do makaronu. Danie bez boczku wypadło by biało, a takie już było..
Obsada:
500g makaronu (kokardki)
10 pieczarek
100g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 36%
chlust mleka 3,2%
1 i 1/2 serka topionego
sól i pieprz
oliwa
parmezan
świeża bazylia
Scena 1
Na woku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojone pieczarki. Gdy puszczają wodę, przyprawiam je solą
i pieprzem. Po ponownym podsmażeniu dodaję łyżkę śmietany. Całość przekładam do miski i miksuję blenderem.
i pieprzem. Po ponownym podsmażeniu dodaję łyżkę śmietany. Całość przekładam do miski i miksuję blenderem.
Scena 2
Na tej samej patelni podsmażam boczek i czosnek jednocześnie. Gdy boczek sie zrumieni, wyjmuję całość
z patelni.
z patelni.
Ponownie na pusty wok wykładam zmiksowane pieczarki, które podlewam mlekiem i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa się połączy, dodaję rozdrobniony w rękach ser (małe kawałki szybciej się topią). W ostateczności sos ma gęstość śmietany.
Epilog
Ugotowane al dente kokardki łączę na patelni z sosem. Proporcje wyszły idealne na 500g makaronu. Na stół podaję boczek z czosnkiem, parmezan i bazylię w osobnych naczyniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz