prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 26 maja 2011

Sezon na ślimaki

Prolog
Sezon na ślimak trwa u nas tylko w maju. Dałam isę namówić tacie i w zeszłym roku, zrobiłam je 3 razy. W ubiegłym roku danie robiłam tydzień (!!!), w tym zamknęłam się w trzech i pół dnia, dzieląc pracę na śluzowanie (24 - 48h) oraz gotowanie w wywarze, przygotowanie muszelek i finał. Efekt wart jest wysiłku.

Obsada:
min 100 ślimaków (zebranych własnoręcznie)
2 butelki octu spirytusowego
wywar: włoszczyzna, liście laurowe, ziela angielskie, zioła prowansalskie lub majeranek (wg uznania)
farsz maślany: 2 kostki masła, 2-3 ząbki czosnku, sól, 1/2 pęczka pietruszki
bułka tarta
białe pieczywo do podania

Akt 1

Ślimaki zbieram w lesie na mokradłach. Wybieram te w dużych muszlach. Myję jeszcze tego samego dnia pod bieżącą wodą, po czym wrzucam do garnka, zalewam wodą polewam butelką octu, który odśluzowuje ślimaki. Na garnek 5l / 0,5l octu. Odstawiam na 24h
w ciemne, chłodne miejsce.

Akt 2
Po upływie doby, zdejmuję drewnianą łyżką pianę wytworzoną na powierzchni garnka. Następnie moczę muszle ze ślimakami w kąpieli wodnej oraz płuczę dokładnie pod bieżącą wodą. Odkładam do czystego naczynia. Zagotowuję w dużych garnkach wodę i na wrzątek wrzucam muszle, które gotuję 1 godzinę na średnim ogniu. Po ugotowaniu ślimaki odcedzam, opłukuję lekko pod bieżącą wodą i studzę (wykładam na talerzach lub płaskich naczyniach).

Akt 3

Małym widelczykiem (lub wykałaczką) jeszcze z ciepłych muszli, wyjmuję ślimaki. Do tej czynności polecam rękawiczki chirurgiczne. Oddzielam tzw. nogę od reszty ślimaka nożem. Nóżki gotujemy 1h w wywarze. Puste muszelki gotuję ponownie przez minimum 0,5 godziny.


Scena 4

Tuż przed przygotowaniem, podgrzewam lekko nóżki w wywarze. Miękkie kostki masła ścieram na grubych oczkach tarki do jarzyn. W moździerzu rozcieram 2-3 ząbki czosnku z 2 łyżeczkami soli morskiej. Gdy się połączą dodaję do masła, całość rozcieram widelcem i dodaję posiekaną natkę pietruszki.



Scena 5
Czystą muszelkę faszeruję nóżkami (3,4szt) w taki sposób, że do pustej muszelki wkładam trochę przyprawionego masła, następne nóżki, górę zaklejam przyprawionym masłem i dociskam na talerzyku z tartą bułką.

Epilog
Sztuka po sztuce układam w żaroodpornym naczyniu bułką do góry. Wstawiam do piekarnika 200stC na 30 min. Podaję z grzankami z białego pieczywa (z tostera).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz