prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


poniedziałek, 6 czerwca 2011

bananowe muffiny

Prolog
Ilość scen nie wskazuje tym razem na pracochłonność. Muffiny są banalne. Najdłużej wypada oczekiwanie na wydanie przez piekarnik!

Obsada
3 dojrzałe banany
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub 75% pelnoziarnistej i 25% pszennej)
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru cynamonowego
1 szklanka mleka
2 jajka
50 ml miękkiego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do foremek

Scena 1
W dużej misce - banany rozgniatam widelce razem z cukrem cynamonowym, dodaję po jednym jajku każdorazowo miksując masę. Następnie dodaję miękkie masło.Wkręcam również pozostały cukier. W osobnej salaterce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito.

Scena 2
Do masy bananowej dodaję po kilka łyżek mąki cały czas miksując na wolnych obrotach. Stopniowo dodaję również mleko, gdy masa gęstnieje, a robot ciężko pracuje. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Scena 3
Foremkę muffinową natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, napełniam otworki do 3/4 wysokości. I piekę w temperaturze 180st. Czas ustawiam na 25 min i chodzę sprawdzać ciasto, w odstępach 5 minutowych).
Muffiny pełnoziarniste pieką się dłużej, wyjściowo zaczynam od 35 min. Rekordzistów piekarnik wydał po godzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz