prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 6 lipca 2010

cukinia a la caprese

Prolog
Cukinia na sposób włoski,
tym razem bez pomidora zagości.



Obsada
1 średnia cukinia
kulka mozzarelli
sól , pieprz, oliwa
kilka liści bazylii

Jednoaktówka 
Cukinię kroję w plastry. Solę, posypuję pieprzem i oliwą, mieszam w misce. Pojedyncze plastry wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika 180stC na 15 min. (a w sezonie ogródkowym, na grilla).
Na talerzyku układam przekładańce: cukinia - mozzarella - cukinia i tak dalej ile warzywo uniesie, te niższe są wygodniejsze do jedzenia. Całość posypuję bazylią.


Danie można podkreślić sokiem z cytryny i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz