prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


piątek, 9 lipca 2010

krewetki na scenie

Prolog
Z domu, gdzie są ulubionym daniem wszystkich
trafiają na Scenę w pikantnej marynacie.




Obsada:

1/2 kg krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku grubo pokrojone 
oliwa
kostiumy (marynata):
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

1/2 papryczki chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
sos sojowy
sok z 1 cytryny
1 stołowa łyżka posiekanej kolendry



Scena 1
W moździerzu ucieram na prawie gładką masę zmiażdżone ząbki czosnku, chilli i solą; dodaję słodką paprykę w proszku, kilka kropel sosu sojowego, sok z cytryny i kolendrę, ucierając łączę wszystkie składniki.
Obrane ze skorupek krewetki zalewam marynatą i oliwą i mieszkam, odstawiam je na min kwadrans. 

Scena 2
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam pokrojony czosnek, gdy się zrumieni,  wrzucam krewetki
i czekam aż zaróżowią się. Wyjmuję na salaterki.

Epilog
Najlepiej smakują nam z cytryną a ostatnio także z sosem chilli (o takim).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz