Prolog
Z domu, gdzie są ulubionym daniem wszystkich
trafiają na Scenę w pikantnej marynacie.
Obsada:
1/2 kg krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku grubo pokrojone
oliwa
kostiumy (marynata):
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
sos sojowy
sok z 1 cytryny
1 stołowa łyżka posiekanej kolendry
Scena 1
W moździerzu ucieram na prawie gładką masę zmiażdżone ząbki czosnku, chilli i solą; dodaję słodką paprykę w proszku, kilka kropel sosu sojowego, sok z cytryny i kolendrę, ucierając łączę wszystkie składniki.
Obrane ze skorupek krewetki zalewam marynatą i oliwą i mieszkam, odstawiam je na min kwadrans.
Scena 2
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam pokrojony czosnek, gdy się zrumieni, wrzucam krewetki
i czekam aż zaróżowią się. Wyjmuję na salaterki.
Epilog
Najlepiej smakują nam z cytryną a ostatnio także z sosem chilli (o takim).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz