prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 13 lipca 2010

zupa tajska Tom Khaa Gai

Prolog
Oryginalny przepis pochodzi z książeczki pt. Tajskie smaki wydanej przez Thai Trade Center Warsaw,
niektóre składniki (Obsada) zastąpiłam wg wskazówek z książeczki lub wg własnej inicjatywy (Dublerzy).

Obsada                                                    (Dublerzy)
mleko kokosowe i woda 1:1
2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
1 trwa cytrynowa przekrojona na pół
3 łyżki soku z cytryny
2 plastry galangi                                          (2 plastry świeżego imbiru)
1 łyżka cukru palmowego                           (1,5 łyżki cukru brązowego)
5 liści limonki kaffir                                     (skórka otarta z 1 cytryny)
2 tajskie papryczki chilli                              (1 papryczka chilli)
1 łyżka soku rybnego (-)
150 gram grzybów pochwiaków przeciętych na pół (-)
                                                                  dekoracja dla dublerów:
                                                                  makaron ryżowy
                                                                  świeża kolendra i szczypiorek


Scena 1
Doprowadzam  do wrzenia mleko kokosowe, dodaję trawę cytrynową, skórkę startą z cytryny i kurczaka. Po chwili dodaję wodę, sok z cytryny i papryczkę chilli. Słodzę cukrem brązowym. Chwilę gotuję.


Epilog
Zupę podaję z makaronem ryżowym oraz szczypiorkiem i kolendrą oraz łyżką stołową i pałeczkami.

1 komentarz:

  1. Są jeszcze bilety w pierwszym rzędzie?
    No może być ostatecznie w drugim, ale żeby łyżki długie dawali :)

    OdpowiedzUsuń