Prolog
Oryginalny przepis pochodzi z książeczki pt. Tajskie smaki wydanej przez Thai Trade Center Warsaw,
niektóre składniki (Obsada) zastąpiłam wg wskazówek z książeczki lub wg własnej inicjatywy (Dublerzy).
Obsada (Dublerzy)
mleko kokosowe i woda 1:1
2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
1 trwa cytrynowa przekrojona na pół
3 łyżki soku z cytryny
2 plastry galangi (2 plastry świeżego imbiru)
1 łyżka cukru palmowego (1,5 łyżki cukru brązowego)
5 liści limonki kaffir (skórka otarta z 1 cytryny)
2 tajskie papryczki chilli (1 papryczka chilli)
1 łyżka soku rybnego (-)
150 gram grzybów pochwiaków przeciętych na pół (-)
dekoracja dla dublerów:
makaron ryżowy
świeża kolendra i szczypiorek
Scena 1
Doprowadzam do wrzenia mleko kokosowe, dodaję trawę cytrynową, skórkę startą z cytryny i kurczaka. Po chwili dodaję wodę, sok z cytryny i papryczkę chilli. Słodzę cukrem brązowym. Chwilę gotuję.
Epilog
Zupę podaję z makaronem ryżowym oraz szczypiorkiem i kolendrą oraz łyżką stołową i pałeczkami.
Są jeszcze bilety w pierwszym rzędzie?
OdpowiedzUsuńNo może być ostatecznie w drugim, ale żeby łyżki długie dawali :)