prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


poniedziałek, 5 lipca 2010

sezon na kurki

Prolog
Garść kurek od Ka podarowanych, tego samego dnia na obiad zostały podane. Razem z eM ze smakiem zjedliśmy.
Teraz biegnę po nowe do kramu, by móc ugościć Jot wygłodniałe.


Obsada:
3 duże garści kurek (ok 250 - 300g)
1 duża i 1 mała cebula
2 łyżki śmietany

sól i dużo pieprzu
nać pietruszki
makaron wstążka
2 ząbki czosnku
oliwa

Scena 1
Na rozgrzanej oliwie podsmażam czosnek, który wyjmuję. Na oliwę dodaje pokrojoną w grubsze kawałki cebulę, solę, podsmażam aż się zeszkli. Wyjmuje na talerzyk. Na tę samą oliwę wrzucam lekko pokrojone kurki (mniejsze zostawiam w całości), podsmażam i przyprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Gdy się zrumienią,dodaję zeszkloną wcześniej cebulę, składniki łączę 2 łyżkami śmietany (użyłam 18% ale już gęstej).

Scena 2 - Epilog
Odsączony makaron z powrotem wkładam do garnka, w którym się gotował, dodaję trochę sosu z kurek, mieszam po czym nakładam na talerze wpierw makaron a na niego kurki. Posypuję liśćmi pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz