prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 13 lipca 2010

peperonata

Prolog
Gdy cukinia w letnie dni tanieje, peperonata powszednieje
a jej smak jest nie byle jak!

Obsada:
2 średnie cukinie
1 papryka czerwona i 1 żółta (lub inne kolory)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory
kawałek kiełbasy
kawałek boczku
sól, cukier, pieprz, oregano suszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liście laurowe, ziele angielskie
klika liści świeżej bazylii
oliwa
woda

Scena 1
Na rozgrzanej oliwie przysmażam pokrojony czosnek i cebulę, dodaję kolejno kiełbasę i boczek, czekam aż się zrumienią, następnie dodaję paprykę w kostce i dalej podsmażam do miękkości, pod przykryciem.

Na końcu dodaję cukinię, którą również podduszam do czasu aż dodam pomidory pokrojone w kostkę i duszę. Całość podlewam wodą, do połowy naczynia, tak aby powstała gęsta zupa, choć to danie jednogarnkowe. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego dla smaku. Ugotowane osobno ziemniaki łączę z daniem, wchłoną nadmiar wody, a ich skrobia naturalnie zagęści potrawę. Doprawiam do smaku solą, taką samą ilością cukru, pieprzem oraz suszonym oregano i świeżą bazylią tuż przed podaniem.

Epilog
Peperonata dobrze smakuje z pieczywem, a także podanym osobno pęczakiem lub ryżem.

1 komentarz: