prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


poniedziałek, 21 maja 2012

zielona z młodym burakiem

Prolog
zielono mi .. ładnie brzmi, z akcentem buraczanym swojsko zagramy

Obsada
kilka garści roszponki
1/2 długiego ogórka węża
liście botwiny
buraczki z botwiny
kilka chrupek wasabi (wasabi crackers)
1 łyżka sosu sojowego czosnkowego
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu (spadziowy)
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Jednoaktówka
Buraczki z botwiny obieram, zostawiając nieco grzywy z łodyg i dzielę na cztery. Liście myję i odwirowuję
z wody. Wrzątek solę i słodzę. Buraczki gotuję 5 min (ale sprawdzam ich miękkość przed wyjęciem).
Spód salaterki wykładam gęsto roszponką. Na nią wyrajam obieraczką do warzyw paski obranego ogórka, Słupek ogórka z pestkami kroję w talarki. Na wierzch wykładam liście botwiny i ćwiartki buraczków. Całość polewam sosem (sos sojowy, balsamico,miód, oliwa). Dokładam kilka chrupków wasabi a jeden kruszę i posypuję sałatę.   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz