prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 17 maja 2012

szparagowa klasyka dzika

Prolog
klasyka dzika dawno odkryta, Chałupy welcom tu
welcom skwarki z boczku

Obsada
pęczek zielonych szparagów
2 grube plastry surowego boczku 2 jajka (ugotowane w koszulce)
3 łyżki octu spirytusowego 
2 krążki pity
sos z 2 łyżek majonezu z 1 łyżeczką ostrej musztardy


Jednoaktówka w trzech i pół słowa
(1) Ułamuję zdrewniałe końcówki szparag. Następnie myję warzywa i gotuję je na parze w osolonej wodzie. (2) Boczek kroję w kostkę i podsmażam.
(3) W osobnym garnku gotuję wodę, gdy zaczyna wrzeć dodaję 3 łyżki octu. Każde jajko wybijam do osobnej filiżanki, a następnie wlewam do wrzątku. Gotuję 1 minutę.   
(pół) pitę podgrzewam chwilę w ciepłym piekarniku

Epilog
Na talerz wykładam szparagi, na nie kładę jajko, polewam sosem. Całość posypuję boczkiem. Podaje z ciepłą pitą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz