prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 24 maja 2012

paj rabarbar

Prolog
szybkie a efektowne ciasto, w sam raz na deser w ciągu tygodnia  

Obsada
500g czerwonego rabarbaru
1 cukier z prawdziwą wanilią

1/2 szklanki brązowego cukru
2 płaty ciasta francuskiego (2x30cm)
trochę masła i cukru cynamonowego
masło i bułka tarta do formy




Jednoaktówka
Piekarnik rozgrzewam do 220stC. Umyty i oczyszczony z włókien rabarbar kroję na plasterki i zasypuję warstwowo cukrem (raz rabarbar raz cukier). Formę do pieczenia smaruję masłem a następnie oprószam bułką tartą. 

Na spód kładę pierwszy krążek ciasta, tak aby powstały boki, do środka wykładam rabarbar z cukrem a następnie kawałeczki masła.
jeszcze przez smarowaniem masłem







Na wierzch kładę drugi płat ciasta. Brzegi sklejam na wierzchu tworząc a la wianek. Ciasto lekko rozcinam, dając upust parze, smaruję masłem
i posypuję cukrem cynamonowym. Piekę 20 min.



 


Epilog
..udało nam się zjeść letni z lodami waniliowymi i czerwonym winem ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz