prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


niedziela, 19 lutego 2012

razowe placki z pastą makrelową

Prolog
danie niczym przystawka, ale my najedliśmy się nim na obiad

Obsada
kilka dużych ziemniaków (4)
1/2 cebuli
2-3 łyżki mąki razowej (lub więcej jeśli ziemniaki wchłoną)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
sól, dużo świeżo mielonego pieprzu
olej do smażenia
--------------------
1 wędzona makrela
1-2 ogórek kiszony (starty na małych oczkach)
1 łyżka śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz

Scena 1
Ziemianki, a następnie cebulę ścieram na tarce o małych oczkach, odciskam z nich wodę (tyle co same oddadzą). Dodaję mąki i przyprawy, dokładnie łączę. Na rozgrzanym oleju smażę kolejno placki.

Scena 2
Obraną z ości rybę rozdrabniam widelcem, dodaję starego ogórka oraz śmietanę i przyprawy. Pastę skropić cytryną, tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz