prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 7 lutego 2012

prostota z wędzonym łososiem

Prolog
przed obiadem w brzuchu burczy ...

Obsada
dzwonko wędzonego łososia
skórka otarta z limonki i cytryny
parę kropel soku z owoców
sałata lodowa
specjalność czeska: masło pomazankowe
lub specjalność krajowa: serek naturalny
ciemne pieczywo
(na zielonej nóżce - Riesling)


Jednoaktówka
Mięso ryby skrapiam sokiem z owoców cytrusowych oraz ich startą skórką. Odstawiam do przegryzienia smaków, nie dłużej niż czas potrzebny do tostowania pieczywa. 
Na grzance kolejno: masło pomazankowe (lub krajowy serek) sałata, łosoś, do kieliszka wino -> gotowe.

Post Sciptum
mówią, że to masło albo serek, ale to coś więcej... dla Czechów (gdy w naszych górach na nartach bywacie, u południowych sąsiadów na każdej półce spożywczej znajdziecie, za grosze..)
poczytajcie szczegóły



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz