prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 25 lutego 2012

ekspresowa zupa cebulowa z pieczonym czosnkiem

Prolog
.. z dedykacją dla Juniorów... 
ta zupa chodziła za mną już od jakiegoś czasu, cieszę się, że smakowała nam równie dobrze jak u Was 
(a przecież Waszego przepisu nie znam :)

Obsada
0,75l bulionu warzywnego (z 1,5szt. kostki pieczeniowej)
200 ml białego wina (Riesling)
2 duże cebule i 1 mała
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki cukru trzcinowego
sól morska
pieprz świeżo mielony
1/2 paczki majeranku
1 łyżka masła
oliwa
oraz 1 duża główka czosnku 
2 kromki pieczywa z masłem
kilka plasterków żółtego sera (gryficki wędzony)


Scena 1
Nastawiam bulion warzywny w 0,75l wody (marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, 2 listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, parę ziaren czarnego pieprzu). Gdy wywar wrze, dodaję kostkę pieczeniową (śpieszyło mi się). Gotuję wywar do miękkości warzyw. 

Scena 2
Piekarnik nagrzewam do 230stC  i w takiej temperaturze piekę główkę czosnku przekrojoną na pół. Wyszło w kwadrans. 

W czasie nagrzewania piekarnika - w garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej drobno pokrojony czosnek. Obrane cebule kroję na małą kostkę (każdą połówkę przekrawam dodatkowo wzdłuż). Do czosnku dodaję cebulę (do całości dolałam trochę oliwy). Dwa razy wkręcam młynkiem sól morską, by cebula puściła sok. Podsmażam do zeszklenia, dodając również łyżkę masła.  Następnie podlewam cebulę winem i odparowuję. Gdy się chwile podgotuje dodaję cały bulion. Gotuję 5-7 min pod przykryciem uprzednio dodając majeranek. Zupę lekko blenduję, pozostawiając część cebuli w kawałkach (które pod wpływem gotowania są już pojedynczymi piórkami).

Scena 3
Po wyjęciu z piekarnika czosnku, temperaturę zmniejszam do 200stC i na kratkę kładę 2 kromki pieczywa posmarowanego masłem i z plasterkami sera. Zapiekam 5 min. Podglądam przed wyjęciem. Zupę dekoruję upieczonym czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz