prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 16 lutego 2012

dorsz ze szpinakiem i talarkami

Prolog
Pomysł na obiad jednogarnkowy, gdyby nie te garnki pomocnicze..

Obsada
3 filety dorsza
kilka dużych ziemniaków
majeranek świeży
przypraw do ziemniaków
1/2 paczki mrożonego szpinaku
3 + 2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany (18%)
sól, pieprz cytrynowy
oliwa, masło
Scena 1
Dorsza posypuję solą morską i pieprzem cytrynowym.Odstawiam do lodówki, do przegryzienia.

Ziemniaki nieobrane, kroję w talarki (grubsze) i gotuję na pół miękko razem z gałązkami majeranku. Wykładam je na natłuszczonej oliwą i masłem formę do zapiekania. Obtaczam w tłuszczu z każdej strony. Posypuję delikatnie przyprawą do ziemniaków. Wstawiam do piekarnika na 10 min, do 180stC.

Scena 2
Na oliwie podsmażam pokrojone 3 ząbki czosnku pokrojone w talarki. Podsmażone wyjmuję. Na tłuszcz daję mrożony szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiam go solą, pieprzem cytrynowym, dodaję podsmażony wcześniej czosnek i dodatkowo 2 zmiażdżone świeże ząbki czosnku. Dodaję również łyżkę śmietany.

Scena 3
Talarki z ziemniaków (przestudzone) smaruję przygotowanym szpinakiem, na który kładę dorsza. Całość zapiekam w 200stC przez 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz