prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


środa, 26 października 2011

pstrąg szynką przepasany

Prolog
pstrąg w niecodziennym wydaniu, smacznie odnalazł się 

Obsada 
2 filety białek ryby (u mnie pstrąg)
skórka z 1 cytryny
sól i pieprz
1 ząbek czosnku

po 2,3 plasterki szynki surowej wędzonej (na porcję)

po 1 plasterku pomidora (na porcję)

szczypta suszonego oregano
kilka listków bazylii tajskiej (ta z cytrynowym posmakiem)
po 1 łyżce oliwy dla każdej ryby




Jednoaktówka
Na dużych arkuszach folii aluminiowej układam oczyszczone filety ryby. Przyprawiam je solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zmiażdżonym czosnkiem lekko smaruje mięso ryby. Na jej wierzchu układam szynkę i pomidora, wierzch przyprawiam oregano i bazylią. Polewam łyżką oliwy, zawijam pakunek. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200stC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz