prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


poniedziałek, 24 października 2011

prosta dyniowa

Prolog
prosta dyniowa w sam raz na jesienny obiad
i na ciepłe drugie śniadanie w pracy

Obsada
miąższ z dyni 2,5kg
3 ząbki czosnku 
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki chilii  (sypkiej)
liście i gałązki oregano
1 litr wywaru warzywnego
(seler, marchewka, por, pietruszka, liście kapusty, ziele angielskie, liść laurowy)
groszek ptysiowy i starty parmezan

Scena 1
W pierwszej kolejności  przygotowuję wywar warzywny, a w czasie gdy się gotuje obieram i kroję dynię.
Scena 2
W garnku żeliwnym garnku, rozgrzewam olej rzepakowy, na nim podsmażam pokrojone ząbki czosnku i cebulę w dużych kawałkach. Następnie dorzucam kostki dyni, które posypuję łyżeczką chilii, dalej podsmażam dodając oregano. Zalewam wywarem, tak aby pokrył dynię. Duszę do miękkości (mniej niż 30 min). Wyjmuję łodyżki oregano i wygładzam zupę blenderem. Doprawiam jeszcze (zmiażdżonym) czosnkiem oraz solą.
Epilog
Zupę podaje z groszkiem ptysiowym i parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz