Prolog
prosta dyniowa w sam raz na jesienny obiad
i na ciepłe drugie śniadanie w pracy
Obsada
miąższ z dyni 2,5kg
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki chilii (sypkiej)
liście i gałązki oregano
1 litr wywaru warzywnego
(seler, marchewka, por, pietruszka, liście kapusty, ziele angielskie, liść laurowy)
groszek ptysiowy i starty parmezan
Scena 1
W pierwszej kolejności przygotowuję wywar warzywny, a w czasie gdy się gotuje obieram i kroję dynię.
Scena 2
W garnku żeliwnym garnku, rozgrzewam olej rzepakowy, na nim podsmażam pokrojone ząbki czosnku i cebulę w dużych kawałkach. Następnie dorzucam kostki dyni, które posypuję łyżeczką chilii, dalej podsmażam dodając oregano. Zalewam wywarem, tak aby pokrył dynię. Duszę do miękkości (mniej niż 30 min). Wyjmuję łodyżki oregano i wygładzam zupę blenderem. Doprawiam jeszcze (zmiażdżonym) czosnkiem oraz solą.
Epilog
Zupę podaje z groszkiem ptysiowym i parmezanem
prosta dyniowa w sam raz na jesienny obiad
i na ciepłe drugie śniadanie w pracy
Obsada
miąższ z dyni 2,5kg
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki chilii (sypkiej)
liście i gałązki oregano
1 litr wywaru warzywnego
(seler, marchewka, por, pietruszka, liście kapusty, ziele angielskie, liść laurowy)
groszek ptysiowy i starty parmezan
Scena 1
W pierwszej kolejności przygotowuję wywar warzywny, a w czasie gdy się gotuje obieram i kroję dynię.
Scena 2
W garnku żeliwnym garnku, rozgrzewam olej rzepakowy, na nim podsmażam pokrojone ząbki czosnku i cebulę w dużych kawałkach. Następnie dorzucam kostki dyni, które posypuję łyżeczką chilii, dalej podsmażam dodając oregano. Zalewam wywarem, tak aby pokrył dynię. Duszę do miękkości (mniej niż 30 min). Wyjmuję łodyżki oregano i wygładzam zupę blenderem. Doprawiam jeszcze (zmiażdżonym) czosnkiem oraz solą.
Epilog
Zupę podaje z groszkiem ptysiowym i parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz