prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


środa, 24 listopada 2010

zupa z ciecierzycy

Prolog
Ciecierzyca to czarownica. Bywa sucha jak gnat. 
Gdy puchnie, jej przeznaczeniem jest zabłysnąć w zupie.

Obsada 
szklanka ciecierzycy 
włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, por, cebula, seler)
2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
1,5-2 litrów wody
sól, pieprz, oliwa

Scena 1
Na noc (oraz dzień w pracy) odstawiam szklankę ciecierzycy namoczoną w wodzie. Zagotowuję wywar z
warzyw doprawiony do smaku. Namoczoną ciecierzycę wraz z płynem dodaję do zupy i gotuję (30-45 min) do miękkości (pozwalam jej się lekko rozpaść). 



Na sitku odcedzam ciecierzycę, przelewając wywar warzywny do drugiego garnka. Ziarna ciecierzycy miksuję, dodając stopniowo wywaru. Całość ma być gęsta. Tym razem zmiksowałam również marchewkę.

Scena 2 / Epilog
Zupę podaję polaną oliwą z zieleniną którą mam. Nam najbardziej smakuje z bazylią lub kolendrą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz