prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 23 listopada 2010

ziemniaki z cukinią po rusku


Prolog
W moim domu "ziemniaki po rusku" jadło się bez cukinii, za to z cebulą i kiełbasą. Kiełbasy tego dnia nie było a naczynie okazało się za duże na porcję ziemniaków, które ugotowałam.
Obsada uwzględnia korekty ilościowe.


Obsada
10 dużych ziemniaków ubotowanych w mundurkach
1 średnia cukinia
ser pleśniowy
20 dag boczeku wędzonego
sól, pieprz, oliwa, oregano

Scena 1
Ziemniaki gotuję w mundurkach, gdy przestygną obieram je i kroję w grube talaki.  Cukinie kroję w krążki, rozkładam na talerzach, każda stronę traktuję solą i pieprzem, odstawiam na co najmniej na 15 min.  Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam boczek pokrojony w paski. Naczynie do zapiekania lekko smaruję oliwą. W osobnym naczyniu (garnku) warzywa łączę z boczkiem i jego wytopionym tłuszczem, mieszkam (także rękoma). Grubo posypuję oregano, mieszkam ponownie. Trochę solę. Wykładam na naczynie do zapiekania. W palcach kruszę ser, którym posypuję danie.


Scena 2/Epilog
Do piekarnika nagrzanego do 220st.C wstawiam naczynie na 15 min, następnie podnoszę temperaturę do 240st.C oraz kratkę w piekarniku na najwyższą półkę i zapiekam wierzch.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz