prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 27 maja 2010

bakłażan o bogatym wnętrzu

Prolog

Nie znajdziecie mnie na straganie u Brzechwy, a to feler.
Zabłysnąć w zupie ? Wybieram role główne !



Obsada:

1 duży bakłażan
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula biała i 1 czerwona
1/2 papryki czerwonej
10 małych pieczarek
papryczka chilli lub jalapeno
kulka mozzarelli
oliwa
sok z 1 cytryny
sól i pieprz, oregano

Scena 1

Bakłażana kroję wzdłuż. Wyjmuję środek , tak aby nie uszkodzić skóry. Wyjęte cząstki bakłażana kroję na mniejsze części i odkładam do miseczki, lekko solę, odstawiam na 15 min.



Scena 2

Szykuję dwie patelnie. Na obu rozgrzewam oliwę. Na nr 1 - wrzucam pokrojone w talarki ząbki czosnku podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią wyjmuję je na talerzyk. Podsmażam cebule pokrojone w drobną kostkę (1/2 białej i całą czerwoną). Dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę i chilli. Dodaję bakłażana (można go odsączyć łyżką, jeśli puścił wodę lub po prostu mniej posolić farsz).
Na patelni nr 2- dodatkowo do oliwy dodaję 1 łyżkę masła. Podsmażam drugą polówkę cebuli, gdy się zeszkli, dodaję pokrojone w kostkę pieczarki. Duszę na patelni bez przykrycia, odparowując wodę z grzybów. Wkręcam młynkiem sporo pieprzu, solę. Pieczarki zgarniam na jedną połowę patelni, tak aby oprzeć ją o garnek, aby tłuszcz spłynął na drugą jej część.

Scena 3
Gdy cała zawartość pierwszej (1) patelni będzie zrumieniona, łącze farsze dodając pieczarki
z patelni drugiej (2). Ostatecznie doprawiam.
Nagrzewam piekarnik do 200stC.

Scena 4

Przekładam farsz na łódki z bakłażana i gęsto go wypełniam. Wierzch przykrywam plastrami mozzarelli. Ser smaruję pędzelkiem oliwą z sokiem cytryny, posypuję suszonym oregano.
Wstawiam do piekarnika na 15 minut.



Epilog
Rozpuszczony ser posypuję talarkami przysmażonego czosnku. I mimo, że dane jest jarskie podaję go z sałatką ze świeżych pomidorów i ogórków kiszonych doprawionych oliwą, solą i pieprzem.



Didaskalia
- niech kolejnych reżyserów nie odstraszą dwie patelnie - danie robi się bardzo szybko
- polecam również wersję ogródkowo-piknikową: bakłażana zawijam w folię aluminiową à la cukierek i piekę na grillu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz