prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 26 października 2010

spagetti pomidowowo - krewetkowe

Prolog
Krewetki to specjalność eM, sos pomidorowy to jego pamiątka z wakacji we Włoszech. 
Relacja z drugiej ręki.


Obsada:
kolorowy makaron
krewetki koktajlowe
5 pomidorów (obranych)
2-3 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz, oregano
świeża bazylia
starty parmezan


Scena 1
Makaron gotujemy wg przepisu.
eM na patelni rozgrzewa olej, podsmaża czosnek (pokrojony w plasterki), który po zrumienieniu zdejmuje. Ja w tym czasie parzę pomidory, obieram je ze skórki oraz wykrawam środki. Pomidory kroję na mniejsze kawałki nad garnkiem, czasami rozdrabniam je widelcem.
Następnie pomidory trafiają na patelnię, gdy rozdrobnią się pod wpływem ciepła, eM dodaje krewetki (uprzednio rozmrożone). Przyprawia sos do smaku solą, pieprzem i oregano po czym dobrze go odparowuje. Potem dodaje bazylię, miesza raz i łączymy...

Epilog   
Gotowy sos, gotowy makaron. Łączenie w tym przypadku jest odwrotne. Makaron do salaterki, sos na makaron. Łączenie na patelni odpada. Na czym polega magia tego pomidorowego sosu ? Ma on swoją neapolitańską historię, która po tylu latach go obciąża. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz