prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 26 października 2010

poduszka z grzybami i kaszą


Prolog
Grzyby to nie ryby ....Poduszka w nowej obsadzie.

Obsada:
300-500g grzybów (podgrzybki)
pół pęczka pietruszki
1 duża cebula
2 łyżki oleju Carotino
2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz,
opakowanie ciasta francuskiego

SCENA 1
Na rozgrzanym oleju  przysmażam cebulę pokrojoną w grube kawałki (uwaga: barwi na żółto), po czym zdejmuję ją z patelni. Następnie przysmażam (już) na oliwie grzyby pokrojone w duże kawałki. Lekko solę aby odparowały wodę. Przyprawiam pieprzem i pietruszką, jeśli potrzeba ponownie solę (do smaku). Łączę z przygotowaną wcześniej cebulą oraz ugotowaną kaszą.


SCENA 2
Ciasto francuskie wykładam na papier do pieczenia. Tutaj użyłam tańszego, w płatach. Spód: każdy z płatów lekko wałkuję, po czym nakładam na siebie dłuższą ścianką, tak aby jeden nachodził na drugi. Lekko dociskam widelcem, dla pewności. Na wierzch wykładam kaszę z grzybami, zostawiając z każdej strony miejsce. Na wierzch kładę płaty ciasta, tak samo przygotowane jak spód.Wierzch smaruję lekko oliwą i posypuję mielonym pieprzem.

Epilog
Poduszkę piekę 15 min w piekarniku nagrzanym do 200stC. Na ostatnie 10 min podnoszę temperaturę do 220stC. Poduszka jest syta, dlatego dobrze sprawdza się podana sama, no oraz jako uzupełnienie zrazów od Teściowej :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz