Prolog
.. XXI wiek, a nie wymyślono nic równie dobrego na upał
syty a lekki posiłek
Obsada
2 ogórki
pół cukinii + kawałek
kalarepka
kilka rzodkiewek
2 kubki zsiadłego mleka (razem 800g)
1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego
wyciśnięty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
-------------------------------
ziemniaki z koperkiem
okrasa z wędzonej kiełbasy
Scena 1
wszystkie warzywa ścieram na grubych oczkach wprost do garnka. Mieszam z zsiadłym mlekiem dodaję 1 stołową łyżkę koncentratu buraczanego (tylko dla koloru), wciskam ząbek czosnku. Dodaję sól i pieprz, mieszam i próbuję, wstawiam na kwadrans do lodówki.
Scena 2
.. XXI wiek, a nie wymyślono nic równie dobrego na upał
syty a lekki posiłek
Obsada
2 ogórki
pół cukinii + kawałek
kalarepka
kilka rzodkiewek
2 kubki zsiadłego mleka (razem 800g)
1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego
wyciśnięty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
-------------------------------
ziemniaki z koperkiem
okrasa z wędzonej kiełbasy
Scena 1
wszystkie warzywa ścieram na grubych oczkach wprost do garnka. Mieszam z zsiadłym mlekiem dodaję 1 stołową łyżkę koncentratu buraczanego (tylko dla koloru), wciskam ząbek czosnku. Dodaję sól i pieprz, mieszam i próbuję, wstawiam na kwadrans do lodówki.
Scena 2
Ziemniaki w kawałkach gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu lekko odparowuję, szybko dodaję posiekany koperek i dalej odparowuję, tak aby połączyć składniki.
Kroję kila cieniutkich krążków z cukinii, które podprażam na suchej, gorącej patelni. Na tej samej patelni podsmażam kiełbasę na okrasę.
Epilog
Chłodnik dekoruję uprażoną cukinią i kiełbasianymi skwarkami, tak jak i ziemniaki, które podaję osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz