...gdy już wyjdą chipsy i cola, sięgamy do
sprawdzonych podań, apetyt na słodycze nam wraca, jedno jabłko nie wystarcza!
Obsada:
kilka jabłek
miód
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
bakalie lub masło
beza:
1 białko
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru
Na wysokości 1/3 jabłka odcinamy kapelusze. Z dolnej części jabłka wydrążam gniazdo nasienne.
Jabłka układamy w głębszym naczyniu, ale najlepsza jest forma do muffinów. W gniazda nasienne wkładamy bakalie lub trochę masła.
Sceny zbiorowe 2
Miąższ smarujemy grubo miodem, posypujemy obficie cynamonem oraz płatkami migdałowymi.
Każde jabłko przykrywamy jego kapeluszem, który również smarujemy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika (200stC) na kwadrans.
Epilog
Gdy jabłka w piecu, Młodszy eM mikserem ubija (na max obrotach) białko ze szczyptą soli, a ja dodaję mu po łyżce cukru do uzyskania lepkiej masy. Na 3 min przed zakończeniem pieczenia nakładam po kleksie na każde jabłko i odliczamy....
Wyglądają kusząco i niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuń