prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


wtorek, 28 maja 2013

pstrąg na pietruszkowej łące

Prolog
co by tu napisać...może po prostu, obiad wyszedł super

Obsada
1 duży pstrąg
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku + 2
pęczek natki pietruszki
sól morska, pieprz
ugotowane ziemniaki
szopska sałatka

Scena 1
Pstrąga myję pod zimną wodą i dokładnie osuszam, następnie doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron ryby oraz w środku.
Z połowy pęczka pietruszki obrywam zielone liście i kroję je drobno. 3 łyżki masła (z lodówki) rozgniatam widelcem łącząc z wyciśniętymi ząbkami czosnku, lekko solę i dodaję posiekaną pietruszkę, mieszam do połączenia.

Scena 2
Z masła formuję rulony i faszeruję nim rybę kawałek po kawałku, aż masło wypełni cały brzuch pstrąga. Folię do pieczenia wykładam połową pozostałego pęczka pietruszki oraz pozostałymi łodygami, do środka wkładam obrane i przekrojone na ćwiartki dwa ząbki czosnku. Na pietruszkę układam rybę, folię zamykam zawiązując dwa supły na końcach torebki. 

Scena 3
Nagrzewam piekarnik do 200stC i wstawiam pstrąga na 15minut (grzałka góra/dół). Rybę podaję 
z ugotowanymi ziemniakami (pokrojone w słupki, jak na frytki) wymieszanymi z 1 łyżeczką masła pietruszkowego i szopską sałatką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz