prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


piątek, 17 sierpnia 2012

kacza zupa

Prolog
absurdalnie prosta zupa, gdy się ma czas na czekanie (ups..gotowanie)

Obsada:
obsada wywarowa:
2 kacze udka
4 marchewki, 1/4 pora, cebula, kawałek selera, 2 pietruszki
3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
2,0 litry wody
obsada zupowa:
2 marchewki, 1/2 białej rzodkwi, 1/4 pora w krążkach 
1/4 paczki grzybów mun
kilka kropel oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowo-czosnkowego + 2 łyżki sosu sojowego
świeża kolendra 2 łyżki ziaren sezamu
paczka makaronu ryżowego



Scena 1
Do zimnej wody wkładam umyte udka kaczki i gotuję do zagotowania wody. Następnie dodaję warzywa (marchew, seler, por, pietruszka, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu, przez około godzinę (kuchenka elektryczna 4) gotuję zupę do miękkości warzyw. Usuwam te korzenne, zostawiając pora i cebulę w garnku, dodaję sosy sojowe.Gotuję do miękkości kaczkę, jeszcze 30 min, sprawdzając czy mięso odchodzi od kości. Następnie dwoma widelcami oddzielam mięso od kości, mięso wkładam do zupy.

Scena 2
Suche grzyby mun lekko kruszę w paczce. Wrzącą wodę do zaparzenia grzybów, doprawiam kilkoma kroplami oleju sezamowego i sojowego, grzyby moczę 15 min pod przykryciem. 
Namoczone grzyby kroję na mniejsze części i przekładam do zupy wraz z zalewą, zaraz po tym jak kaczka bez kości zasili garnek. 

Scena 3 
Przygotowuję warzywa do zupy: obraną marchewkę kroję na ukos, białą rzodkiew w cienkie paski, 
a plastry pora dzielę na krążki. Warzywa dodaję do zupy na chwilę przed podaniem. Makaron przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.

Epilog
Sezamu prażę na suchej patelni i podaję w oddzielnym naczyniu wraz z kolendrą na stół.
Porcje makaronu szykuje na głębokich talerzach, na niego wykładam kaczkę z warzywami, którą zalewam  rosołem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz