prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 25 sierpnia 2012

Gotowanie na Zielonym Jazdowie, warsztaty

Prolog
w zaproszeniu od CSW szło to tak: 25.09.2012 godz. 14.00 Slowfoodowe warsztaty dla dorosłych - Owoce sezonowe - Slow Food Youth
ode mnie: warsztaty kulinarne z owocami leśnymi; na scenach szczegółowe przepisy z "naszego" stolika,
z pozostałych stolików tematy i zdjęcia (plus niektóre szczegóły które zostały w pamięci)




Obsada (z głowy, bez suflera)
3 tematyczne stoliki, na każdym inne menu
1) stolik wege (szef Maciej Szaciłło)
gazpacho z pieczoną papryką
sałatka z kwiatem nasturcji
kasza jaglana z owocami leśnymi (pieczonymi w papierze)
2) (nasz) stolik ryba, czyli menu klasyczne po nowemu (szef Robert Harna)
carpaccio wołowe z sosem z borówek amerykańskich
pstrąg a la kaczka, z jabłkiem i boczkiem w czerwonym winie (półwytrawne Montepulciano d'Abruzzo)
arbuz smażony i surowy, z kozim serem w sosie z miodem, orzechami laskowymi i rozmarynem
3) stolik mięsny (szefie! wybacz :/ )
jagnię z morelą i miętą z kminem rzymskim pieczone
kaczka z owocami, pieprzem i octem + syrop malinowy z chilli
pieczony kurczak z selerem korzennym, koprem włoskim, dynią i pestkami dyni

STOLIK 2
Scena 1
carpaccio wołowe z sosem z borówek amerykańskich: 
wołowina pierwsza krzyżowa (jakość polędwicy, za mniejsze złotówki)
borówki amerykańskie
masło
(dobry) ocet balsamiczny, w programie wystąpił (źródło Piccola Italia)
 
trochę ziół do dekoracji, głównie rukiew wodna (smak rzodkiewki) i kwiat rzepaku, pozostałe do rozpoznania na zdjęciu

z kawałka wołowiny, wykroić jak najcieńsze plastry, następnie rozbić je tłuczkiem (uprzednio przykryte folią spożywczą) i wyłożyć na talerz. 
w rondlu rozpuścić masło, wsypać borówki przekrojone na pół, gdy puszczą sok, rozgnieść je lekko widelcem, a następnie podlać octem balsamicznym i chwilę pogotować i zredukować, aż sos zgęstnieje

Epilog 1: na talerze wykładać plastry wołowiny, mięso smarować sosem borówkowym i przybrać świeżą borówką i ziołami (lepiej smakuje ciut posolone)

Scena 2
pstrąg a la kaczka, pstrąg z boczkiem i jabłkami w sosie z czerwonego wina
kilka filetów z pstrąga (bez skóry, bez ości)
wędzony boczek
kilka jabłek, pokrojonych
kieliszek czerwonego półwytrawnego Montepulciano d'Abruzzo
masło  
brązowy cukier 
trybula


na rozgrzanej patelni, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę (tyle boczku aby przykrył całą patelnię, można dodać skórę z boczku, by oddała aromat wędzonki); gdy wytopi się tłuszcz, mięso podlać winem
i jeszcze poddusić. Na tak powstałym podłożu ułożyć filety ryby i dusić bez przykrycia, aż ryba de facto się ugotuje. 
na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać trochę brązowego cukru, podsmażyć do skarmelizowania miąższu ósemki jabłka  (uważając żeby nie straciły kształtu)


Epilog 2: na salaterki wykładać porcje winnego boczku, pstrąga i jabłka, udekorować trybulą

Scena 3
arbuz smażony i surowy z kozim serem w dressingu z miodu, orzechów i rozmarynku
arbuz 
oliwa z oliwek
kozi ser 
pieprz
miód
orzechy laskowe, ziarna słonecznika 
masło, sok z 1/2 cytryny, woda
rozmaryn

arbuza do smażenia, pokroić na grube prostopadłościany; arbuza na surowo, pokroić w cienkie plastry 
orzechy laskowe uprażyć na rozgrzanej patelni, zdjąć z nich skórkę i pokroić nożem lub utłuc w ściereczce, odłożyć te w większych kawałkach do dekoracji; ziarna słoneczka uprażyć
dressing: na patelnię wlać miód (kwiatowy), wrzucić liście rozmarynu (w wysokiej temperaturze traci bardzo intensywny aromat), chwilę pogotować, dorzucić posiekane na drobno orzechy laskowe i ziarna słonecznika
dolać trochę wody, by dressing nabrał objętości, wcisnąć połowę soku z cytryny, pogotować mieszając 
tuż przed podaniem na mocno (dymny) rozgrzaną oliwę z oliwek kłaść kawałki arbuza, podsmażać z dwóch stron do 1 min z każdej strony (podsmażony owoc zyskuje wyraźną skórkę), wyjąć wraz z sokiem
i posypać dużą ilością świeżo mielonego pieprzu

Epilog 3: na talerze wyłożyć cienkie surowe kawałki arbuza, na nie kłaść 1-2 kawałki smażone pieprzowe arbuzy oraz porcję koziego sera, polać midowo-rozmarynowym dressingiem i posypać prażonymi ziarnami, zielony akcent dzięki bazylii

STOLIK 1 - wege
gazpacho z pieczoną papryką (w kubeczkach) i sałatka z kwiatem nasturcji

gazpacho - mixt paprykowo pomidorowy 
papryka upieczona w całości, obrana ze skóry
przyprawa dominująca: kumin rzymski














kasza jaglana z owocami leśnymi (pieczonymi w papierze)


kasza jaglana ugotowana w aromacie anyżu.







Naszykować papier do pieczenia, tak aby móc go złożyć w prostokątne koperty (brzegi do zagięcia), na środku wyłożyć owoce tutaj leśne, dodać trochę masła i przyprawy (tutaj cynamon). Piec w 200stC, 15 min. 




STOLIK 3 - mięso
jagnię z morelami i miętą z kminem rzymskim pieczone

 Przepis z instruktarzu
mielona jagnięcina (łopatka jagnięca)
morele
kmin rzymski
mięta, chilli, imbir

Mieloną jagnięcinę doprawiamy miętą, kminem, chilli i imbirem. Morele kroimy na pół, usuwając pestkę. Z jagnięciny formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do moreli w miejsce pestki. Wkładamy do pieca na 30 min (w zależności od wielkości porcji).

 kaczka z owocami, pieprzem i octem + syrop malinowy z chilli










pieczony kurczak z selerem korzennym, koprem włoskim, dynią i pestkami dyni


piątek, 17 sierpnia 2012

kacza zupa

Prolog
absurdalnie prosta zupa, gdy się ma czas na czekanie (ups..gotowanie)

Obsada:
obsada wywarowa:
2 kacze udka
4 marchewki, 1/4 pora, cebula, kawałek selera, 2 pietruszki
3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
2,0 litry wody
obsada zupowa:
2 marchewki, 1/2 białej rzodkwi, 1/4 pora w krążkach 
1/4 paczki grzybów mun
kilka kropel oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowo-czosnkowego + 2 łyżki sosu sojowego
świeża kolendra 2 łyżki ziaren sezamu
paczka makaronu ryżowego



Scena 1
Do zimnej wody wkładam umyte udka kaczki i gotuję do zagotowania wody. Następnie dodaję warzywa (marchew, seler, por, pietruszka, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu, przez około godzinę (kuchenka elektryczna 4) gotuję zupę do miękkości warzyw. Usuwam te korzenne, zostawiając pora i cebulę w garnku, dodaję sosy sojowe.Gotuję do miękkości kaczkę, jeszcze 30 min, sprawdzając czy mięso odchodzi od kości. Następnie dwoma widelcami oddzielam mięso od kości, mięso wkładam do zupy.

Scena 2
Suche grzyby mun lekko kruszę w paczce. Wrzącą wodę do zaparzenia grzybów, doprawiam kilkoma kroplami oleju sezamowego i sojowego, grzyby moczę 15 min pod przykryciem. 
Namoczone grzyby kroję na mniejsze części i przekładam do zupy wraz z zalewą, zaraz po tym jak kaczka bez kości zasili garnek. 

Scena 3 
Przygotowuję warzywa do zupy: obraną marchewkę kroję na ukos, białą rzodkiew w cienkie paski, 
a plastry pora dzielę na krążki. Warzywa dodaję do zupy na chwilę przed podaniem. Makaron przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.

Epilog
Sezamu prażę na suchej patelni i podaję w oddzielnym naczyniu wraz z kolendrą na stół.
Porcje makaronu szykuje na głębokich talerzach, na niego wykładam kaczkę z warzywami, którą zalewam  rosołem.