prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


środa, 25 lipca 2012

śniadaniowo, serowo z gofrownicy

Prolog
słodkie lato na śniadanie


Obsada:
1 kubek jogurtu z mascarpone (np. Piątnica )
łyżka śmietany
1 jajko
mąka pszenna (tyle aby ciasto miało gęstość śmietany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
konfitury
olej rzepakowy + gofrownica

Scena 1
Jajko ubijam z cukrem waniliowym do białości. Dodaję jogurt z serkiem, śmietanę i dalej miksuję. Następnie stopniowo dodaje mąkę pszenną aż masa zgęstnieje jak śmietana. na koniec proszek do pieczenia.
Rozgrzewam dobrze gofrownicę, smaruję olejem (pędzelkiem lub ręcznikiem kuchennym) i smażę.

Scena 2
A potem jemy .. jeden po drugim, gdy trzeci i czwarty się smażą. Tutaj z konfiturą jeżynową i rabarbarową.

środa, 4 lipca 2012

tańcowała igła z nitką czyli spagetti z kalmarami

Prolog
Tańcowała igła z nitką...naturalnie sprzyjająca geometria składników, próba łączenia nitek makaronu z oczkami kalmarów

Obsada
500g kalmarowych krążków
4 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano cytrynowego
mąka, sól, pieprz, płatki chilli
olej rzepakowy
500g paczka (kolorowego) spagetti
oliwa z oliwek
limonka


Scena 1
Rozmrożone i dobrze odsączone z wody kalmary marynuję sprasowanym czosnkiem (2 ząbki) i listkami
z kilku gałązek oregano cytrynowego, co najmniej kwadrans do pół godziny.
Przygotowuję panierkę z mąki pszennej, soli, pieprzu i płatków chilli. W głębokiej patelni dobrze rozgrzewam olej rzepakowy i podsmażam czosnek pokrojony w talarki (2 ząbki) - do zrumienienia, następnie wyjmuję go. Smażę partiami  krążki na złoto (1,5 min), wykładając na ręcznik kuchenny.


Scena 2
Ugotowany makaron łączą ze spora ilością oliwy z oliwek, nakładam porcje na talerz a na każdy wierzch kalmarowe krążki. Podaję z limonką i talarkami z podsmażonego czosnku.

Sufler dobrze schłodzony Riesling jest do dania doskonały, zupełnie jak fartuch wytańcowany!