Prolog
4 porcje mięsa
sól, 2-3 ząbki czosnku
2 cebule
sos Worcestershire
olej rzepakowy
ziemniaki
Scena 1
Obie cebulę kroję na piórka. Porcje mięsa solę z każdej strony i układam na talerzu na przemian z surową cebulą, tak zostawiam je na cały dzień w lodówce (od rana przed pracą, do popołudnia po pracy).
Scena 2
W garnku żeliwnym, na oleju rzepakowym podsmażam talarki czosnku, gdy zbrązowieją wyjmuje je. Nastpnie wkładam mięso, które podsmażam z każdej strony. Potem dodaję cebulę (tę z obkładania mięsa)
i całość mieszam, przykrywam pokrywką i podsmażam ok 5 min. Następnie całość skrapiam sosem Worcestershire, dodaję podsmażony wcześniej czosnek, zmniejszam ciepło kuchenki i duszę pod przykryciem około kwadransa, obracając żeberka co jakiś czas.
i całość mieszam, przykrywam pokrywką i podsmażam ok 5 min. Następnie całość skrapiam sosem Worcestershire, dodaję podsmażony wcześniej czosnek, zmniejszam ciepło kuchenki i duszę pod przykryciem około kwadransa, obracając żeberka co jakiś czas.
Epilog
Jemy tradycyjnie z tłuczonymi ziemiankami. Pycha.