prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


niedziela, 4 marca 2012

oswojona ośmiornica

Prolog
..zaczęło się od przeniesienia ośmiornic z zakupów przez eM, potem było myślenie o prostym sposobie przyrządzenia (grill), zaglądania na znajome blogi w poszukiwaniu natchnienia i oto...

Obsada
1/2 kg małe ośmiornice
1 sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy 
bazylia z oregano (suszone)
sól morska i pieprz 
oliwa
1/4 paczki rukoli
1/4 sałaty lodowej
kilka pomidorków cherry
2 łyżki oliwy i 1 łyżka balsamico


Jednoaktówka
Ośmiornice zamarynować w soku z cytryny, oliwie oraz ziołach i przyprawach i odstawić na 2h. Patelnie grillową rozgrzewam (do czerwoności) smaruje lekko oliwą (przy użyciu pędzelka) i kładę partiami ośmiornice, kurczą się pod wpływem ciepła. Po chwili obracam.
Na talerzach układam liście sałaty lodowej i rukoli, an nich układam ćwiartki pomidorków cherry.  Polewam oliwą i balsamico. Na ściółce układam zgrillowaną ośmiornicą. Jemy z Ryzlinkiem Ryńsky czyli czeskim Rieslingiem.