prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


środa, 31 sierpnia 2011

potrawka na sposób marokański

Prolog
Trochę tego, trochę tamtego i wychodzi coś fantastycznego...


Obsada:
kilka pałek kurczaka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy piernikowej i jeszcze kilka szczypt
2 łyżeczki musztardy Dijon Maille
1 łyżeczka masła
1 szklanka wody przegotowanej
1 mała cebula (w piórkach)
3 kostki cukru
dużo zielonej pietruszki
brązowy ryż
olej rzepakowy
Scena 1
Pałki kurczaka przyprawiam solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku oraz szczytami przyprawy do piernika. Odstawiam na kwadrans. Następnie, na rozgrzanym oleju podsmażam pałki z każde strony bez przykrycia dla zrumienienia i pod przykryciem dla podduszenia.

Scena 2
Kurczaka podlewam szklanką przegotowanej wody, tam aby do połowy mięso były zanurzane. Dodaje musztardę , łyżeczkę przyprawy piernikowej i łyżeczkę masła. Słodzę sos, kostkami cukru. Wrzucam pokrojoną w piórka cebulkę  i całość duszę pod przykryciem do miękkości, czyli niecałe 10 minut. Na końcu dodaję pietruszkę.

Epilog
Dane podaję brązowym ryżem. Doskonałe z Pinot Noir (Special Reserve 2008)