prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


sobota, 27 listopada 2010

jajecznica na wędzonce

Prolog
Pogodzone rozkłócone (żółtko z białkiem).

Obsada
kawałek wędzonej słoniny
duża cebula
6 jajek
sól, pieprz,
łyżeczka od herbaty oleju 
grzanki z razowca


Scena 1
Kawałek wędzonej słoniny pokroić w skwarki, smażyć na łyżeczce oleju.














Dodać grubo pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia.














W kubku rozkłócić widelcem jajka, szybko wlać na patelnię i mieszać do ścięcia jajek.


środa, 24 listopada 2010

zupa z ciecierzycy

Prolog
Ciecierzyca to czarownica. Bywa sucha jak gnat. 
Gdy puchnie, jej przeznaczeniem jest zabłysnąć w zupie.

Obsada 
szklanka ciecierzycy 
włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, por, cebula, seler)
2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
1,5-2 litrów wody
sól, pieprz, oliwa

Scena 1
Na noc (oraz dzień w pracy) odstawiam szklankę ciecierzycy namoczoną w wodzie. Zagotowuję wywar z
warzyw doprawiony do smaku. Namoczoną ciecierzycę wraz z płynem dodaję do zupy i gotuję (30-45 min) do miękkości (pozwalam jej się lekko rozpaść). 



Na sitku odcedzam ciecierzycę, przelewając wywar warzywny do drugiego garnka. Ziarna ciecierzycy miksuję, dodając stopniowo wywaru. Całość ma być gęsta. Tym razem zmiksowałam również marchewkę.

Scena 2 / Epilog
Zupę podaję polaną oliwą z zieleniną którą mam. Nam najbardziej smakuje z bazylią lub kolendrą. 


wtorek, 23 listopada 2010

ziemniaki z cukinią po rusku


Prolog
W moim domu "ziemniaki po rusku" jadło się bez cukinii, za to z cebulą i kiełbasą. Kiełbasy tego dnia nie było a naczynie okazało się za duże na porcję ziemniaków, które ugotowałam.
Obsada uwzględnia korekty ilościowe.


Obsada
10 dużych ziemniaków ubotowanych w mundurkach
1 średnia cukinia
ser pleśniowy
20 dag boczeku wędzonego
sól, pieprz, oliwa, oregano

Scena 1
Ziemniaki gotuję w mundurkach, gdy przestygną obieram je i kroję w grube talaki.  Cukinie kroję w krążki, rozkładam na talerzach, każda stronę traktuję solą i pieprzem, odstawiam na co najmniej na 15 min.  Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam boczek pokrojony w paski. Naczynie do zapiekania lekko smaruję oliwą. W osobnym naczyniu (garnku) warzywa łączę z boczkiem i jego wytopionym tłuszczem, mieszkam (także rękoma). Grubo posypuję oregano, mieszkam ponownie. Trochę solę. Wykładam na naczynie do zapiekania. W palcach kruszę ser, którym posypuję danie.


Scena 2/Epilog
Do piekarnika nagrzanego do 220st.C wstawiam naczynie na 15 min, następnie podnoszę temperaturę do 240st.C oraz kratkę w piekarniku na najwyższą półkę i zapiekam wierzch.


piątek, 5 listopada 2010

tapasy

Prolog
Gdy upał od kaloryfera doskwiera, zimna przystawka bar otwiera,
śledzia dziś u mnie nie znajdziecie, bo Hiszpania króluje wszędzie.

 






Obsada:
cząstki camemberta obtoczone w prażonym sezamie
cząstki camemberta obtoczone w płatkach migdałowych
młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem
marchewka, ogórek (bez skórki) cykoria, kolorowa papryka
oraz dip z jogurtu greckiego z solą i oregano (zdj.poniżej)
oliwki
oliwa, ocet balsamiczny




Obsada:
kostki z sera feta obtoczone w:
- ziołach prowansalskich
- słodkiej papryce
- oregano & bazylii
- majeranku