prezentuje
premierowe pokazy w każdej otwartej kuchni


czwartek, 24 czerwca 2010

cebulowe sajgonki

Prolog
Danie a la przystawka dla Kogoś, kto zjada jedną sajgonkę
w czasie, gdy Ktoś inny zjada je cztery, jako obiad.















Obsada
opakowanie (małe) papieru ryżowego
cebula biała i czerwona (pokrojona w piórka)
por
grzyby mun
brązowy cukier (1 łyżeczka)
sos sojowy
3 ząbki czosnku
pierś drobiowa
oliwa

Scena 1
Czosnek kroję w talarki i  podsmażam na rozgrzanej oliwie, gdy się ze złoci wyjmuję. Na tym samym tłuszczu smażę pokrojonego w paseczki kurczaka (przyprawione wcześniej solą i pieprzem), a następnie szklę cebulę i por. Gdy całość zmięknie dosypuję 1 łyżeczkę brązowego cukru (do gotowania używam damerarra).Na końcu dodaję pokruszone grzyby mun, chwilę podsmażam.


Scena 2
Na głęboki talerz wlewam ciepłą, przegotowaną wodę. Każdy płat papieru ryżowego zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie i przekładam na czysty duży talerz. Następnie faszeruję, porcją cebuli, kurczakiem i talarkami czosnku. Zawijam boki do środka i roluję papierowy naleśnik jeden po drugim.

Epilog
Gotowe, letnie sajgonki podaję zaspokaja nawet duży głód. z sosem sojowym, choć nie jest konieczny.

wrocławska szarlotka

Prolog
Szybka strawa, jabłkiem nadziewana,
zrobiona we Wrocławiu nazwę zyskała.















Obsada
opakowanie ciasta francuskiego
kilka sztuk jabłek
cukier waniliowy z cynamonem
miód


Jednoaktówka
Rozmrożone ciasto układam na natłuszczonej blasze i  smaruję miodem.

Obieram ze skórki jabłka i wydrążam gniazda nasienne.
   



Jabłka kroję na plasterki, przesypuję cukrem cynamonowym. 
Układam na cieście. I jeszcze raz posypuję. 



Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 220stC na 15-20 min! 

piątek, 11 czerwca 2010

niedziela z tortillą

Prolog
Bakłażan mi zajął bogate wnętrze, a ja i tak go wyroluję!
Zwiń mnie tylko proszę zdecydowanie, bo poluzowanie niewskazane.




















Obsada:
pieczony (grillowany) kurczak
upieczona (grillowana) karkówka 
główka sałaty
pomidory
ogórki kiszone
papryka świeża i konserwowa 
oliwki
papryczka chilii
sos czosnkowy, ketchup, musztarda
gotowe tortille

Scena 1 - Epilog
Kurczaka piekę a następnie dzielę na mniejsze części, podobnie postępuję z karkówką. Wszystkie warzywa kroję na plasterki i układam na salaterkach. Gotowe tortille podgrzewam na patelni i szybko podaję.
Melanż obsady realizowany indywidualnie.